Stadmaken Tilburg

Stadmaken Tilburg

DONDERDAG 16 DEC 2021
AANVANG 14.00 uur

EINDE 17.00 uur

Workshop & dialoog

Locatie
LocHal
De Stemmingmakerij
Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG Tilburg

Host
Floor Ziegler
Teun Gautier

In Tilburg stikt het van de maatschappelijke initiatieven en initiatiefnemers. We kennen elkaar soms maar soms ook niet. Tilburg is een stad die anders durft te zijn, maar altijd een gewone-mensen-stad blijft. De stad heeft zichzelf uitgeroepen tot Stad van Makers. Het leek ons een tof idee om alle ¨Stadmakers¨ in Tilburg samen te brengen en te kijken wat we samen kunnen doen en elkaar kunnen versterken.

Er zijn ongelofelijk veel prachtige initiatieven door ongelofelijk veel prachtige mensen in Nederland. Deze Stad, Dorp en Landmakers vormen een steeds groter wordende ¨bottom-up¨ beweging die heel veel kan en heel veel wil. Er is een overheid die het niet meer alleen kan, die onze hulp zoekt en aan het leren is hoe we gelijkwaardig kunnen samenwerken en hoe mooi en effectief dat is.

Wij zien Tilburg als dé stad van de sociale innovatie, waarbij Stadmakers de stad en wijk meenemen in maatschappelijk en ecologisch pionierschap. Ervaren jullie dit ook zelf zo en wat hebben jullie nodig om (nog) meer verbonden, steviger en zichtbaarder te zijn?

Hiervoor organiseren we op donderdag 16 december de workshop “Stadmaken Tilburg”. Deze meeting vindt plaats via videocall vanuit de LocHal in Tilburg.

Initiatiefnemers

Floor Ziegler heeft de StadmakersCoöperatie opgericht, een netwerk van meer dan 2000 mensen die opstaan om hun omgeving een beetje mooier, liever, fijner, schoner, inclusiever en gelukkiger te maken. Op heel veel plekken in Nederland werkt dat al ontzettend goed, Floor komt daar over vertellen. Leuk als je er bij bent!

Teun Gautier is uitgever, ondernemer, adviseur en oprichter van De Coöperatie, een gezamenlijk mediaconcern. Hij was medeoprichter van De Correspondent, richtte Publeaks op en was betrokken bij uiteenlopende media-innovaties. Samen met Floor is hij initiatiefnemer van de Sociaal Creatieve Raad en de StadmakersCoöperatie.

Rogier Telderman leerde als pianist om samen met andere musici gezamenlijk zorg te dragen voor de muziek: een gezamenlijke doel dat groter is dan het individu. Hoe luister je naar jezelf, de ander, blijf je op koers (van de compositie) en/of laat je meeslepen in het moment? Als maker zorgt hij voor gezonde grond om muziek te kunnen realiseren, zoals het oprichten van de muzikale thuishaven Dock Zuid.

StadmakersCoöperatie

De StadmakersCoöperatie wil de krachten bundelen, samenbrengen en versterken, en helpt op de volgende manier:

  • Op StadmakersOnline verzamelen we alle bijzondere initiatiefnemers en projecten. Schrijf je ook in als je dat nog niet hebt gedaan en kijk of je al mensen kent of mensen mist.
  • We richten in alle gemeenten in Nederland, lokale en informele groepen van Stadmakers op. Die hebben een eigen kanaal in StadmakersOnline en een Whatsappgroep.
  • De groepen wisselen uit, werken samen, zijn een aanspreekpunt voor overheden, organisaties en ontwikkelaars, nemen initiatieven en helpen elkaar.
  • Deze groepen kunnen samen grotere opdrachten aannemen en samen inschrijven op aanbestedingen van de overheid: de nieuwe speeltuin, buurtzorg, energie transitie: we kunnen het zelf en doen het samen. De Coöperatie helpt daarbij en kan als rechtspersoon optreden.
  • Alle Stadmakers groepen samen kunnen ook op landelijk niveau samenwerken en optrekken in de lobby richting politiek, inspireren van Ministeries, bij het Aardgasvrij maken van ons land etc.

Met dit netwerk kunnen we Nederland en de wereld veranderen, samen hebben we een enorm vermogen om onze gemeenschappen weer zelf vorm te geven en mensen weer te betrekken bij die vormgeving. Daar worden mensen gelukkig van en de wereld eerlijker, meer leefbaar, duurzamer, creatiever etc.

Beeld: “Cuddly” van Poolse artiest Iza Rutkowska voor Kaapstad Festival, georganiseerd door Tilburg Cowboys.