Steinway Sessies

Steinway Sessies

Meesterpianisten uit binnen- en buitenland nemen vanaf januari dit jaar plaats achter de
Steinway-concertvleugel van het Chassé theater. Dock Zuid-resident Rogier Telderman vertelt in dit interview als pianist en Steinway Sessies-ambassadeur over zijn liefde voor de piano en Steinway. 

Lees het interview hieronder:

 

Backstage Interview Rogier Telderman

Pianist Rogier Telderman is ambassadeur van de Steinway Sessies en stond aan de wieg van de concertreeks.

Een programma speciaal voor de Steinway-concertvleugel van Chassé. Waar verschillende meesterpianisten uit binnen- en buitenland een concert op geven. Het klinkt als een bijzonder initiatief. En dat is het ook. Pianist Rogier Telderman is ambassadeur van de sessies en stond aan de wieg van de concertreeks. Hij vertelt over zijn betrokkenheid, zijn liefde voor piano, Chassé én Steinway. En over de magie van samen met andere musici een muzikale reis maken, met het publiek als passagier. 

“Het is een prachtig en spannend cadeau om op een Steinway te spelen”

Rogier groeide op met het Chassé Theater. “In mijn jeugd woonde ik in Breda en studeerde ik aan het conservatorium in Tilburg. Ik heb een warme band met Chassé. Ik geef er regelmatig concerten en ging vorig jaar in gesprek over nieuwe concertmogelijkheden. Geleidelijk aan ontstond het idee voor de Steinway Sessies. Ik ben trots dat ik hier ambassadeur van mag zijn.”

Bijzondere band
Rogier: “Het is bijzonder dat een theater zo’n prachtig instrument in huis heeft. Samen met de uitstekende akoestiek en de techniek krijgt het theater de kwaliteit van een concertzaal. Wat mijn ambassadeurschap extra bijzonder maakt, is dat mijn vader – hij is ook pianist – destijds deze vleugel mede heeft gekozen. Hij ging als pianodocent van muziekschool De Nieuwe Veste destijds mee op reis naar Hamburg. Met de toenmalige directeur van Chassé selecteerde hij deze vleugel.”

Spiegel
Wat de Stradivarius is voor de violist, is de Steinway voor de pianist. Rogier. “De piano heeft een uniek geluid. Het instrument is een verlengstuk van jezelf en functioneert als een spiegel. De Steinway legt alles bloot en dat maakt je als pianist heel kwetsbaar. Het is een spannend, maar prachtig cadeautje om hierop te mogen spelen.” 

Interactieve sessies
In de Steinway Sessies staan het instrument en de muziek centraal. De intieme, persoonlijke concerten zijn bedoeld om bezoekers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met pianomuziek. De meesterpianisten die op de Steinway spelen, vertegenwoordigen verschillende stijlen. “Tijdens zo’n concert gaan bezoekers samen met de pianist op een muzikale reis. Na de concerten is er een nagesprek, waarin bezoekers alles mogen vragen over het instrument, de muziek en de pianist. Zelf ben ik bij deze sessies aanwezig om de vragen te beantwoorden. Ik verheug me hier enorm op en ben nieuwsgierig. Persoonlijk vind ik het verrijkend om met het publiek van gedachten te wisselen over muziek.”

Magisch
Wat Rogier als pianist gelukkig maakt? “Als je samen met andere musici muziek maakt, met het publiek als deelgenoot. De spanning, de aandacht, de reis die je met elkaar maakt, dat vind ik geweldig. Dat je samen bent en iedereen toch zijn eigen, pure ervaring heeft is magisch. Een keer kwam iemand na een voorstelling naar me toe en zei: ik heb anderhalf uur aan niks gedacht. Dat vond ik een fantastisch compliment.”

Steinway Sessies

Al jaren bezit het Chassé Theater een bijzonder muziekinstrument: een heuse Steinway-concertvleugel. Een piano van formaat, maar vooral met een klank waarbij je thuiskomt. Om het instrument de aandacht te geven die het verdient wordt er nu speciaal voor geprogrammeerd. Meesterpianisten uit binnen- en buitenland worden gevraagd voor een concert op de Steinway.