Internationale artiesten strijken neer in Tilburg

Internationale artiesten strijken neer in Tilburg

DOCK ZUID
ARTIST IN RESIDENCE
2022
Locatie
Dock Zuid
Ringbaan Oost 8.12, Tilburg

Dock Zuid presenteert vier artiesten van over de hele wereld die de komende maanden elk een tweetal weken aan de slag gaan bij en vanuit onze thuishaven in Tilburg. Powered by TINC organiseert de residenties, en initieerde deze door middel van een open call. Het programma biedt de muzikanten kansen om zichzelf verder te ontwikkelen, verbanden aan te gaan met andere vakgenoten en de omgeving te gebruiken als inspiratie. Daarbij kunnen ze gebruik maken van de studio- en werkfaciliteiten van Dock Zuid, en het netwerk van de aangesloten partners.

De vier artiesten voor 2022 zijn: Kirara, Marie Gavois & Michael Klöfkorn, Canberk Ulas, en Joao Castro Pinto.

Kirara (Zuid-Korea)

De in Seoul woonachtige Kirara is een dj/producer die haarzelf heeft toegelegd op electronische, opzwepende muziek waarbij schurende synthesizersounds voorop staan. Zij geniet in de Zuid-Koreaanse underground grote bekendheid, maar kan mede door haar identiteit als transgender moeilijk doorbreken in de mainstream. Ze produceert muziek aan de lopende band, stond onder andere op Trans Musicales en SXSW en is in juli in Leeuwarden te zien bij Welcome To The Village. Zij geeft aan vooral haar residency te willen gebruiken om nieuwe muziek te maken met nieuwe contacten.

Marie Gavois & Michel Klöfkorn (Duitsland)

Sampling, maar dan nét even anders: het artiestenkoppel Marie Gavois & Michel Klofkörn maken muziek van de soundchecks/repetities van musici. Dat gaat verder dan alleen het muzikale aspect: de omgevingsgeluiden en het gepraat tussendoor spelen een integrale rol in de composities van het duo. Zij mengen zich zo min mogelijk met de opnames en maken alleen gebruik van een stereomicrofoon in de ruimte. Vervolgens wordt wat is opgenomen volledig naar eigen hand gezet en zal er van een oorspronkelijk lied niets te herkennen zijn. Wel zullen zij de opgenomen band en locatie expliciet vermelden in hun compositie.

Canberk Ulas (Turkije)

Een jonge man met een van ’s werelds oudste instrumenten: Doedoekspeler Canberk Ulas uit Turkije sluit ook aan bij Dock Zuid’s Artists in Residence. Na zijn studie op het conservatorium in Istanbul, verhuisde Ulas voor zijn master naar Agder in Noorwegen en heeft zichzelf als doel gesteld om de grenzen van zijn melodisch instrument op te rekken en de doedoek ook harmonisch én ritmisch te gebruiken. Na een spontaan optreden met de contrabassist en Dock Zuid-resident Antonio Alemanno op het Kaustinen Folk Music Festival in Finland, smaakte die samenwerking naar meer. Met zijn residency wil Ulak meer vorm geven aan de combinatie van contrabas en doedoek en hoopt ook hij zijn netwerk te verbreden.

João Castro Pinto (Portugal)

Voor soundscape-kunstenaar João Castro Pinto is de residency de ideale gelegenheid om een publiek onder te dompelen in de geluiden die Tilburg creëert en benadert dat ook uit een filosofisch aspect. Niet gek, want de Portugees studeerde filosofie en verwijst naar Heidegger als het gaat om het ‘zijn in de wereld’ en wil met zijn composities het alledaagse ‘horen’ omzetten naar ‘luisteren’. Om dat te bewerkstelligen, gaat Castro Pinto rondom Dock Zuid en in de stad Tilburg geluidsopnames maken om die vervolgens live als elementen toe te voegen aan een compositie waarbij tevens gebruikt wordt gemaakt van elektrische onderdelen die met midi-controllers en software wordt aangestuurd. Het eindelijke resultaat moet een nieuw soort van perceptie zijn van de soundscape die Tilburg op zichzelf is.