Muziekstad Tilburg

Muziekstad Tilburg

DINSDAG 14 JUNI 2022
AANVANG 15.30u
EINDE 17.30u

Vanaf 15.00u geven Annemarije de Jong en Crip Theeuwes een rondleiding door de Volver Studios en Volver Academy.

Locatie
Volver Studio
Frans Mannaertstraat 14G
5046AK Tilburg

Muziekstad Tilburg is een verkenning van het Tilburgse muzikale veld, georganiseerd door Powered by TINC om gezamenlijke ambities te onderzoeken. Door met regelmaat een bijeenkomst te organiseren waarbij we elkaar beter leren kennen, elkaar inspireren en individuele en collectieve uitdagingen van de toekomst en in het moment met elkaar kunnen bespreken.

In een viertal bijeenkomsten nemen we dit jaar op wisselende locaties een kijkje in de keuken. De eerste editie vindt plaats op dinsdag 14 juni, waarbij we te gast zijn in de Volver Studios. Oprichter en musicoloog Crip Theeuwes neemt ons mee in hun ambities en visie vanuit deze verborgen parel van de stad.

Daarnaast geven we deze middag een podium aan Bas Verberk, bevlogen Tilburger en sinds 1 juni 2021 hoofd educatie van Factorium Tilburg. Hij zet deze middag zijn visie op muziekonderwijs en daarmee het culturele veld uiteen. Bas Verberk is opgeleid aan het Fontys Docent Muziek, studeerde vervolgens politicologie, en werkte daarna o.a. voor LKCA en was raadslid van de gemeente Tilburg. Deze middag nodigen Bas en Muziekstad Tilburg specifiek alle (particuliere) cultuuraanbieders uit om over een visie op muziekeducatie in gesprek te gaan.

De middag wordt gefaciliteerd door pianist Rogier Telderman. Ben jij actief in de Tilburgse muziekscene en wil je jouw stem laten horen? Wil je grootse plannen of kleine ideeën voor een positieve impact van de muziekscene presenteren? Meld je dan aan voor de komende bijeenkomst, of neem dan contact op met Rogier via rogier@poweredbytinc.com.

Powered by TINC organiseert de bijeenkomsten. De invulling voor deze middagen ligt nog niet volledig vast, dus mocht je mee willen helpen om de middagen in te vullen, of wil je een idee pitchen: laat het ons weten. Schrijf alvast alle data in je agenda, zodat je geen bijeenkomst hoeft te missen.
Dinsdag 20 september, 15.30 – 17.30u, locatie n.n.b.
Dinsdag 22 november, 15.30 – 17.30u, locatie n.n.b. 

Sessie 3: Voedingsbodem voor het Tilburgse Culturele Ecosysteem
Locatie: Volver Studios,

Datum: woensdag 14 juni 2022

We waren te gast bij Annemarije en Crip van Volver Studio’s. Crip leidde ons rond in zijn onlangs geopende opnamestudio’s en vertelde over de aanstaande uitbreiding met residentieruimtes!

Annemarije sloot vervolgens aan voor hun gezamenlijke  presentatie van hun activiteiten rondom de studio’s en de 2-jarige particuliere Volver Sound Academy. Twee interessante pitchen volgden: Soner Arslan pitchte de ambities van stichting Frequenzy om opkomende musici te helpen met een digitale wegwijzer. Dennis Bernaert vertelde over de nieuwe radiozender NAR en nodigde iedereen uit in de kelder van de Nieuwe Vorst.

Sessie 2: De Stad van de Toekomst

Locatie: De Nachtzuster, Carré
Datum: woensdag 20 april 2022

Bij de Nachtzuster waren we te gast bij Judith, Floor en Tyrell van De Nachtzuster. Hier gaf Floor een mooie introductie van de uitdagingen en ambities van Stichting Ateliers.

We hebben ons vervolgens kunnen laten inspireren door de presentatie van Rinke Vreeke. Hier werd in korte tijd veel informatie gedeeld over stads- en gebiedsontwikkeling, die de cultuur- en muziekscene voor maatschappelijke uitdagingen van de toekomst stellen. Zoals beloofd delen we jullie deze presentatie hier, zodat je deze nog eens rustig kunt terugkijken. we in gesprek over wat wij als muziekstad willen bereiken voor de stad Tilburg en haar omgeving.

Sessie 1: Ambities voor Muziekstad Tilburg

Locatie: Dock Zuid, Ringbaan Oost 8
Datum: 18 november 2021

Bij Dock Zuid gingen we in gesprek over wat wij als muziekstad willen bereiken voor de stad Tilburg en haar omgeving. Daarbij zijn we op zoek gegaan naar de gemene deler, of wat willen we dat onze deler kan zijn? Kunnen we met elkaar definiëren wat ons als muziekstad Tilburg karakteriseert? We voerden hierbij een gesprek om de betekenis van de muziekstad Tilburg te laten groeien: Hoe creëren we een gezamenlijk, onontkoombaar geluid dat de stad in al haar vezels raakt?

Onder leiding van facilitator Sandra Gevaert maakte we spelenderwijs een visualisatie van muziekstad Tilburg anno nu, en van de muziekstad van de toekomst. Daarbij kregen we inspirende lezing van hammond-organist en promovendus Carlo de Wijs over actoren voor innovatie in muziek, of specifiek: De microdynamiek van muzikale innovatie.

Sandra Gevaert [Stepping Stone]

Sandra Gevaert

Carlo de Wijs [makersborrel]

Carlo de Wijs